Rozszerzenie diety dziecka to wielka zmiana zarówno dla samego zainteresowanego czyli dziecka, ale też dla rodziców. Pytań rodzi się sporo, od czego zacząć rozszerzanie diety, jaka kaszka dla dziecka, najpierw owoc czy warzywo? Można by w ten sposób wyliczać bez końca. Skupię się tym razem na zbożach. Jakie mają właściwości, od czego zacząć a także kilka propozycji marek godnych zaufania.
Karmienie piersią i rozszerzanie diety dziecka
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz UNICEF zalecają podanie piersi matki noworodkowi, nie później niż w pierwszej godzinie jego życia. Następnie kontynuowanie wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze pół roku, a następnie dalsze podawanie piersi minimum do drugich urodzin. Oznacza to, że standardem powinno być karmienie piersią co najmniej do ukończenia przez dziecko dwóch lat. Ktoś może zapytać “dlaczego tak długo?” Ano dlatego, że: mleko mamy do najlepsza forma pożywienia jakie natura była w stanie stworzyć. Relacje, więzi, bliskość, ale też naturalny lek! Tak lek, szczególnie wartościowe pierwsze mleko, zwane też siarą, czy colostrum, śmiało może pretendować do najwspanialszego lekarstwa na ziemi. Dla chętnych więcej o siarze, przeczytacie tutaj >>
Mleko matki chroni niemowlę przed zapaleniem płuc czy martwiczym zapaleniem jelit, to też profilaktyka przeciwdziałająca otyłości u dzieci oraz innych chorób przewlekłych. Dla mamy jest to także ważne, gdyż ma wpływ na zmniejszenie ryzyka raka jajnika i raka piersi. (link)
W okolicy szóstego miesiąca życia dziecka, mogą pojawić się pierwsze sygnały sugerujące, że jest ono gotowe na nowe doznania smakowe. Rodzic obserwując dziecko jest w stanie ocenić, maluch będzie w stanie poradzić sobie z nową formą pokarmu. Przede wszystkim dziecko powinno stabilnie siedzieć z podparciem, pewnie trzymać główkę w pionowej pozycji, wyciąga rączkę po jedzenie, wkłada do buzi, nie wypycha z buzi.
Jeszcze kilka lat temu zboża, a dokładnie kasza manna stanowiła główny pokarm dla dziecka, zaraz po mleku matki, lub innym produktem mlekozastępczym. Na rzadko, na gęsto, zdarzało się, że na słodko 🙂 Wiedza, zwyczaje ulegają zmianom. Zarówno tym dotyczącym wieku dziecka, ale też składnikom proponowanego menu.
Zboża w diecie dziecka
Niemowlę w czasie rozszerzania diety poza warzywami, owocami i mlekiem powinno także otrzymać odpowiednią porcję zbóż.
Dzienne zapotrzebowanie dziecka na zboża stanowi około 50% wszystkich posiłków. Najbardziej korzystne podanie zbóż to grube kasze, płatki zbóż, kaszki, mąka. Im mniej przetworzone zboże tym większa w nim zawartość witamin mikroelementów, makroelementów, węglowodanów, białka oraz tłuszczów.
Rodzaje zbóż w kaszkach dla niemowląt
- Ryż – to jedno z najbardziej popularnych zbóż na świecie. Zawiera w swym składzie tiaminę, niacynę i ryboflawinę, to doskonałe źródło węglowodanów. Nie zawiera glutenu i jest lekkostrawny. Kaszka ryżowa to jedna z najczęściej wybieranych kasz do rozszerzania diety dziecka, głównie z uwagi na lekkostrawność i bezglutenowość.
- Pszenica – to najczęściej uprawiane zboże na świecie, zawiera witaminy, minerały i białka. W diecie niemowląt spotykana najczęściej jako, wspomniana wyżej kasza manna. Zawiera gluten. Ciekawostką może być fakt, że zboże to uprawiano już 9 tysięcy lat temu.
- Jagła – kasza jaglana pozyskiwana jest z prosa, zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, potas fosfor, żelazo, magnez oraz krzemionkę. Posiada właściwości rozgrzewające organizm, co jest cenne szczególnie zimą.
- Kukurydza – jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Najbardziej popularna jest żółta, jednak istnieje kilka różnych odmian. Kaszka kukurydziana dostarcza przede wszystkim błonnika i witaminę B1.
- Owies – zawiera dużą ilość węglowodanów, białka, błonnika, witamin z grupy B, żelazo. Posiada właściwości stabilizujące poziom cukru w organizmie. Klasyczna owsianka to bomba energetyczna i doskonała baza do przemycania różnego rodzaju owoców, nasion, przypraw.
- Żyto – zawiera dużą ilość żelaza, kwasu foliowego, posiada właściwości wpływające na witalność. Płatki żytnie mogą być także podstawą dla owsianki.
- Orkisz – znany też jako szpelt, to odmiana pszenicy, która zawiera więcej białka niż pszenica zwyczajna i lepiej przyswajalny dla organizmu gluten. Orkisz to bogate źródłem błonnika, cynku, miedzi selenu, a także witaminy A i E.
- Jęczmień – to jedno z najstarszych zbóż uprawianych na świecie (uprawiane w Syrii 10 tys lat temu). Wykorzystuje się go do produkcji wielu rodzajów kasz, są to kasza pęczak, kasza jęczmienna łamana, perłowa, pęczak obtaczany, perłowa prażona. Jęczmień to bogactwo witamin B1, B2, B3, B5, B6, B11, K i E. Zawiera w swym składzie także magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, mangan. Na tle zbóż wyróżnia się charakterystycznych wyrazistym smakiem.
- Gryka – występuje w postaci dwóch kasz – biała, która jest nieprażona i ciemna, prażona. Gryka jako jedno z najtwardszych zbóż to cenne źródło składników odżywczych i witamin szczególnie z grupy B. Kasza nie zawiera glutenu, ma właściwości rozgrzewające, znana i stosowana w medycynie ludowej. Coraz bardziej popularna wśród kasz i kaszek dla niemowląt. Inne nazwy to tatarka, krupa, hreczka.
- Komosa ryżowa, czyli quinoa, zawiera najwięcej białka, ze wszystkich zbóż (choć sama jest pseudozbożem). To też bogactwo kwasów Omega 3 i 6. Cechuje się bardzo niską zawartością węglowodanów. Zawiera żelazo, magnez, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę E, choć w niewielkich ilościach.
Jaka kaszka dla dziecka?
Im mniej przetworzone zboże, im bardziej pełnoziarniste, tym jego wartość odżywcza jest cenniejsza dla zdrowia niemowląt. Grube kasze czy płatki zbożowe to doskonała alternatywa dla standardowych kaszek dla niemowląt. Oczywiście nie wszystkie gotowe kaszki dla dzieci, w formie instantów są złe. Jaka kaszka dla dziecka jest najlepsza? Taka, która pozbawiona jest wszelkiego rodzaju zbędnych dodatków chemicznych i przede wszystkim cukru. Przygotowanie kaszy w domu wymaga czasu i ile jest to możliwe, warto wybierać ten sposób dla zaspokojenia dziennego zapotrzebowania dziecka na produkty zbożowe. Owsianka, jaglanka, to niezwykle wartościowa porcja witalności, która daje wiele możliwości przyrządzenia, nawet dla najbardziej wymagających. To doskonała baza do nasion, owoców, orzechów, przypraw, warzyw.
Za rosnącą świadomością konsumencką podążają producenci żywności dla niemowląt i dzieci, coraz więcej firm oferuje godne uwagi produkty. Są takie marki, które od lat produkują ekspresowe kaszki dla niemowląt, jednak ich skład odbiega dalece od komercyjnych propozycji półek niemowlęcych. Tu warto wymienić Holle, Lebenswert czy
Są też kaszki, które wyróżniają się sposobem przyrządzenia, wymagają bowiem chwili zagotowania kaszki, to takie pomiędzy kaszą czy płatkami pełnoziarnistymi a kaszką ekspresową 🙂 Mam na myśli kaszki Helpa.