Drogocenne mleko matki

Napisała

Mleko matki to najbardziej drogocenna substancja jaką matka może zapewnić swojemu dziecku, już kilka minut po narodzinach. O wyjątkowości kobiecego pokarmu próżno dywagować. Natura nie zna bardziej wyjątkowej mieszanki, która w tak kompleksowy sposób jest w stanie zapewnić ochronę i bezpieczeństwo noworodkowi.

Karmienie mlekiem matki

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz inne autorytety w dziedzinie odżywania zalecają, aby niemowlęta były karmione wyłącznie mlekiem matki, przez pierwsze sześć miesięcy życia. Aby zapewnić optymalny wzrost i rozwój dziecka, mleko matki powinno stanowić podstawę żywienia i jego główny składnik do ukończenia pierwszego roku życia dziecka. W dalszym etapie, aby karmienie piersią było kontynuowane do około drugiego roku życia dziecka, uzupełniane zaś pokarmem stałym.

Podawanie dziecku mleka matki wspiera kształtowanie mózgu, rozwój dziecka, wpływa korzystnie na cały układ odporności malucha.

Siara mleko pierwsze

Siara (młodziwo, łac. colostrum) to pierwsze krople, które pojawiają się w piersiach mamy po porodzie. Bardzo ważne jest, aby maluch mógł pobrać z piersi ten drogocenny płyn. Siara ma żółty, czasem niemalże pomarańczowy kolor. Wynika to z tego, że charakteryzuje się ona wysoką gęstością odżywczą i zawartością bioktywnych składników w najwyższej wartości. Jeśli dzieko z przyczyn zdrowotnych nie może być przestawione do piersi matki tuż po porodzie, konieczne jest zadbanie o skrupulatny pobór siary z piersi. Najlepszą metodą jest ręczne odciąganie i zbieranie kropelek do strzykawki, laktator nie jest dobrym rozwiązaniem. Zazwyczaj pierwsze próby odciągania mleka kończą się na zebranie 2-3 ml płynu, co w przypadku laktatora, skutkowałoby rozlaniem po butelce, a w efekcie jego roztrwonieniem.

Składniki w mleku matki

Mleko matki zawiera podstawowe makroskładniki oraz sole mineralne, witaminy i przeciwciała odpornościowe. Są to:

  • białko – lekkostrawne, doskonale przyswajalne
  • tłuszcze – „zdrowe”, łatwo przyswajalne, łatwostrawne dzięki obecności enzymu lipazy, dużą ilość cholesterolu niezbędnego do budowy tkanki nerwowej i mózgu, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA, a wśród nich DHA), ważne dla tkanki nerwowej i budowy oka (dlatego dzieciom karmionym mlekiem matki nie trzeba podawać DHA),
  • cukry – laktozę, która jest ważna w czasie budowy tkanki mózgowej oraz wchłaniania wapnia. Ponadto zawiera oligosacharydy, mające na celu wzrost dobrej flory bakteryjnej w niedojrzałym jeszcze przewodzie pokarmowym
  • sole mineralne – chlor, chrom, cynk, fosfor, glin, kobalt, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń, żelazo, które występują na stałym poziomie mimo niedobrorów u matki
  • witaminy – witamina A, B1, B2, B3, B6, B12, kwas pantotenowy, kwas foliowy, witamina C, D3, E
    czynniki odpornościowe – wyjątkowe przeciwciała wytwarzane przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia niejako „na zawołanie” –

Skład mleka matki jest niezwykle bogaty, a największą jego wartością jest umiejętność dopasowania się do potrzeb dziecka. Co jakiś czas mają miejsce nowe fenomenalne odkrycia dobroczynnych właściwości mleka mamy. Odkryciem w 2007 roku był fakt, że w mleku kobiecym odnaleziono komórki macierzyste.

Karmienie dziecka mlekiem matki to najwłaściwsza droga do optymalnego jego rozwoju i inwestycja w jego przyszłość. Jeśli karmienie bezpośrednio z piersi z jakiegoś powodu nie jest możliwe, warto zadbać o efektywne i systematyczne odciąganie mleka laktatorem, a w chwili sprzyjających warunków, podjąć próbe przystawienia dziecka do piersi. Karmienie piersią jest nie tylko wyjątkowe dla dziecka i matki, lecz także posiada cechy czysto ekonomiczne – jest po prostu tańsze.

Spodobał Ci się ten artykuł? Udostępnij go!

Więcej od Anety: