Celiaklia a gluten

Napisała

Celialkia byłą do niedawna łączona z wprowadzniem glutenu do diety niemowląt. Istniały określone schematy wprowadzania glutenu po łyżeczce najczęściej w formie kaszki zbożowej.

Aktulanie wiemy już, że celiaklia to choroba genetyczna, której wystąpienie nie ma związku z wprowadzaniem glutenu do diety dziecka w określony sposób.

Celiaklia – definicja

Celiakia, choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten – choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym, uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością objawów klinicznych zależnych od glutenu, obecnością w surowicy przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej, HLA-DQ2 i/lub DQ8.

Celiakia to więc autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która pozostaje jest przewlekła i nieuleczlna.

Życie z celiaklią

Celiaklia choć jest chorobą z której nie da się wyleczyć, można całkiem przyzwoicie z nią żyć. Nie wymaga leczenia farmakologicznego co zdecydowanie ułatwia funkcjonowanie. Jedyna trudność to unikanie glutenu w menu.

ear, cereal, grass-2504225.jpg
fot.pixabay

Gluten

Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:

  • gliadyna w pszenicy
  • sekalina w życie
  • hordeina w jęczmieniu

Osoby, które cieprią na celiaklię nie mogą spożywać ponadto orkuszu, samopszy, płackurki – są one równie toksyczne co inne odmiany zbóż glutenowych.

Spodobał Ci się ten artykuł? Udostępnij go!

Więcej od Anety: