Celialkia byłą do niedawna łączona z wprowadzniem glutenu do diety niemowląt. Istniały określone schematy wprowadzania glutenu po łyżeczce najczęściej w formie kaszki zbożowej.
Aktulanie wiemy już, że celiaklia to choroba genetyczna, której wystąpienie nie ma związku z wprowadzaniem glutenu do diety dziecka w określony sposób.
Celiaklia – definicja
Celiakia, choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten – choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym, uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością objawów klinicznych zależnych od glutenu, obecnością w surowicy przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej, HLA-DQ2 i/lub DQ8.
Celiakia to więc autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym, która pozostaje jest przewlekła i nieuleczlna.
Życie z celiaklią
Celiaklia choć jest chorobą z której nie da się wyleczyć, można całkiem przyzwoicie z nią żyć. Nie wymaga leczenia farmakologicznego co zdecydowanie ułatwia funkcjonowanie. Jedyna trudność to unikanie glutenu w menu.

Gluten
Gluten jest wspólną (umowną) nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) znajdujących się w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to:
- gliadyna w pszenicy
- sekalina w życie
- hordeina w jęczmieniu
Osoby, które cieprią na celiaklię nie mogą spożywać ponadto orkuszu, samopszy, płackurki – są one równie toksyczne co inne odmiany zbóż glutenowych.